Bir kargonun hacimsel (boyutsal) ağırlığıdır.
Bir kargonun en, boy (uzunluk) ve yüksekliğinin cm cinsinden birbiri ile çarpımının yurtiçi gönderimlerinde 3000'e yurtdışı gönderimlerinde ise 5000'e bölünmesi ile çıkan sonuç desiyi verir.
Kargonun desisi ve ağırlığı ölçülür. Hangisi büyük ise onun üzerinden fiyat hesaplaması yapılır. Örneğin; 12 ds 18 kg gelen bir kargo 18kg üzerinden ücretlendirilir. Yada 30 ds 17 kg gelen bir kargo 30 ds üzerinden ücretlendirilir. Aynı zamanda mesafeye göre de fiyatlama yapılır. Şehiriçi, yakın, orta ve uzak olarak sistemde tanımlı fiyatlar vardır.
Ölçülecek kargo düz bir zeminde olmalıdır. En, boy (uzunluk), yükseklik ölçmek icin "boy (uzunluk) her zaman yere paralel yerleştirilip ölçü alınmalı. Yere basan yeri uzun kenar olacağından daha fazla hacim yere basacağından sallantısız bir şekilde ölçüm yapmak kolaylaşır. Ölçüm yapılan kenarların en uzun olan yeri ölçülmelidir. Şekilsiz kargolarda kargo bir küp olarak düşünülüp mutlaka en uzun yerlerinden iz düşüm alınmalıdır. Bir kenarı çember olan mesela araba lastiği yada düzgün rulolanmiş bir halinin iki ölçüsü aynıdır. Bu sebeple çemberin çapı bir kere ölçüldüğünde diğerini ölçmeye gerek kalmaz direk ilk ölçülen değer birbiri ile çarpılır en sonda son ölçülen 3. değer çarpılıp gerekli bölme işlemi yapılır.
Alıcı adresinin bulunduğu yerde taşıma firmasının şubesinin bulunmadığı ancak o adrese belirlenmiş günlerde araç çıkartılarak teslimat yapılan adreslerin olduğu yerler demektir.
Alıcının adresinin bulunduğu yerlere teslimatın kesinlikle yapılmadığı anlamına gelir. Adres teslimat dışı diye de adlandırılır.
Gondericinin satmış olduğu bir ürün için kargo tesliminde taşıyıcı personelin alıcıdan tahsilat yapması gereken kargo demektir. Alıcıdan teslim esnasında nakit veya pos tahsilat yapılabilmektedir. Gönderici müşteri mutlaka anlaşmalı cari müşteri olmak zorundadır.
Belirlenen günler de banka yolu ile kargocu ödemeleri göndericiye gönderir. Müşteri ile kargocu arasında müşteri ödemeleri için bir vade belirlenmemiş ise ve kargocunun müşteriden alacağı bir bakiye varsa önce kendi alacağını mahsup eder, kalan bakiye olursa da kalanını gönderir. Mahsup ettiği tutar göndericiye mutlaka fatura edilmelidir.
Müşteri isterse kargo tesliminde nakit olarak kasaya ödeme yapar. İsterse de anlaşma şartlarında belirtilen vade gününde şube kasasına nakit yada online sistemden EFT/havale yolu ile veya sanal pos aracılığıyla ödeme yapabilir.
Web sitesinde veya online şube sisteminde bulunan ödeme bildirim formu doldurulur. Yapılan ödeme kargo sisteminde ekstreye işlenerek bakiyeden düşüm sağlanır. Ödemesi yapılmış fatura kapanır. Kısmi ödemesi yapılan fatura açık kalır. Sadece borç bakiyesi azalmış olur. Bildirim yapılmayan ödemeler farkedilmeyeceğinden konu önemlidir. Sistemsel erişim sorunu veya arıza durumu bile oluşsa mutlaka arayarak veya yazarak bildirim gerçekleştirilmelidir.
Dekont açıklamasında ödeme sipariş numarası belirtilmelidir. Ödeme onayından önce sepete eklenen ödemenin bir sipariş numarası olur. Bu numara dekontta açıklama olarak görünecek şekilde eklenmelidir.
İster miktar belirterek, isterse de ödenmemiş fatura seçerek yapılabilir. Vadesi geçmiş alacaklar hukuki süreç doğuracağından fatura seçerek yapılan ödemelerde eskiden yeniye doğru faturalar seçerek